Kako čuječnost deluje na možgane?

Ali lahko čuječnost resnično spreminja možgane? To vprašanje si je zastavil dr. Elisha Goldstein na svojem blogu in v odgovor objavil nekaj ugotovitev, ki so jih pokazale raziskave. Ugotovitve so resnično zanimive, če že ne osupljive.

O delovanju čuječnosti na nevrobiološkem nivoju je, denimo, ugotovljeno, da je prakticiranje nepresojajočega zavedanja (čuječnosti) povezano s povečanjem hipokampusa, to je področja možganov, ki je odgovorno za učenje in spomin. Iz drugih raziskav vemo, denimo, da dolgotrajna stresna stanja, kot so kronične težave s tesnobo, pa tudi pogosto kajenje marihuane, učinkujejo ravno obratno, v smeri zmanjšanja hipokampusa.

Nadalje lahko tekom čuječnostne vadbe opazimo zmanjšanje možganskega centra za strah in tesnobo, to je amigdale, in po drugi strani povečanje tako imenovanega racionalnega dela možganov, prefrontalnega korteksa. Tako sedaj lažje tudi na ravni možganov razložimo, kar je iz raziskav znano že nekaj časa, in sicer da čuječnost pripomore k večji psihološki stabilnosti.

Nenazadnje, izvajanje čuječnosti prav tako spremlja povečanje možganskih struktur, ki so povezane z empatijo in sočutjem. Pravi pomen te ugotovitve se pokaže, če se spomnimo, kako pomembna sta empatija in sočutje v medosebnih odnosih, pa tudi v odnosu do samega sebe.

Zapišem lahko, da je nevroznanstveno preučevanje čuječnosti še razmeroma mlada veja znanstvenega raziskovanja. Toda če nam že v začetni fazi pogosto postreže s takšnimi »biseri«, smo lahko resnično navdušeni v pričakovanju, kaj vse bodo še odkrile prihodnje raziskave.

Tako preprosta na videz, vendar pogosto tako zahtevna v praksi – to je čuječnost. Zgornje ugotovitve po mojem odpirajo novo pomensko dimenzijo priljubljenega reka »vse je v glavi«: kar se tiče čuječnosti, lahko ta rek čedalje bolj razumemo tudi dobesedno!

Miha Černetič

Pin It