"Stric policaj me bo čuval!"

Starejši sin, skoraj štiriletnik, se je v zadnjem času bal iti sam na stranišče. Pri nas imamo stranišče v ločenem prostoru, kakor je značilno za hiše starejšega letnika, in prostor resnici na ljubo ni najbolj "topel" in prijazen. Kot je značilno za njegovo starost, se je Gašper bal, da je v stranišču kaka pošast. Včasih je ubesedil, da ga je strah, včasih pa se je opravljanju potrebe preprosto izogibal, rekoč, da "ga ne tišči". In ko je sedel na školjki, je moral biti vedno nekdo od naju z ženo pred vrati stranišča.

Razmišljal sem, kaj bi bil najbolj učinkovit način, da fantu pomagam odpraviti strah. Ko sva mu z ženo prigovarjala, da je strah nepotreben, seveda nisva ničesar dosegla. Gašper je sicer razumsko vedel, da pošasti v stranišču pač ni, toda strah je ostal.

Zato sem v pogovoru s sinom skušal izvedeti, kdo (ali kaj) bi moral biti (razen naju z ženo) na stranišču poleg njega, da bi se počutil varnega. Najprej je odgovoril, da tiger, vendar je hip zatem pomislil, da bi se morda tudi tigra kdaj ustrašil. Nato pa sva kmalu prišla do tega, da bi se počutil varnega, če bi bil v stranišču - policaj. Gašper ima zelo rad vozila, zlasti policijska, reševalna, gasilska in podobna. Večkrat smo se že tudi pogovarjali o tem, da je "stric policaj" tisti, ki "grde strice" odpelje v zapor. Z Gašperjem sva se usedla k računalniku in izbral je sliko policaja, seveda takšno z avtomobilom. Risbo sva nalepila na steno ob školjki. "Poglej, sedaj te bo stric policaj čuval. In če bo kje slučajno kaka pošast, jo bo stric policaj odpeljal v zapor!" sem obrazložil Gašperju.

Nisem vedel, ali bo "intervenca" zanesljivo delovala ali ne, toda čez nekaj dni sem se zavedel, da Gašperju iti na stranišče ne predstavlja več nobene težave. Takrat sem enkrat iz navade postal pred vrati stranišča, da bi počakal Gašperja, ki je šel lulat. Pa mi je fant samozavestno povedal: "Ati, sedaj ti ni treba več tukaj stati, saj me bo čuval stric policaj!"

Miha Černetič

Dragi striček policaj,
tukaj straši tolovaj.
Dvakrat se okrog zapelji,
hitro ga v zapor odpelji!
Dragi striček policaj,
tukaj straši tolovaj.

Pin It