Čuječnost v vsakdanjiku

„Čuječnost ni v prvi vrsti to, da postanemo mojstri v izvajanju čuječnostnih vaj, temveč gre za to, koliko bolj postajamo čuječni v vsakdanjem življenju.“ (Tim Stead)

Poskusimo vnesti več čuječnosti v naše vsakdanje dogodke, situacije, v vsakdanja rutinska opravila, o katerih že davno ne razmišljamo več, ker so avtomatizirana, v naše običajne poti, načine, kako nekaj naredimo, opravimo, v ustaljena zaporedja dogodkov …

Nekaj idej, kako lahko to naredimo:

  • Za pot v službo ali po opravkih izberimo kdaj drugo pot ali drug način prevoza. Sem opazil kaj novega? Kako se danes počutim, ko sem izbral drugačno pot v službo?
  • En obrok v tednu pojejmo v tišini, sami, brez branja, brez radia, televizije ... in se osredotočimo samo na hranjenje, hrano, občutke ob tem. Imam zdaj kakšno drugačno izkušnjo obroka?
  • Če smo navajeni, da doma, v službi, na sestanku sedemo vedno na isti stol ali v isti del prostora, preizkusimo kdaj katerega drugega. Kako mi je ob tem?
  • Če smo navajeni, da avtomatsko prižgemo televizor, ne da bi vedeli, kaj bomo gledali, najprej preverimo spored, se odločimo ter si šele nato oglejmo oddajo. Kako se počutim po ogledu?
  • Če obrok pripravljamo tako, da zraven počnemo še druga opravila, poskusimo enkrat kuhati tako, da se osredotočimo samo na dejanja, povezana s pripravo hrane. Kako sem doživel opravilo kuhanja?
  • Več zavedanja lahko vnesemo tudi v vsakdanjo nego: umivanje zob, tuširanje, ličenje ..., kar lahko opravimo z več zavedanja o tem, kako se sami sebe dotikamo, kako je občutiti vodo, negovalno sredstvo ... Kako se počutim ob teh opravilih, kaj čutim v telesu?
  • Podobno lahko čuječno pospravljamo posodo, sesamo stanovanje, čistimo, obešamo perilo … Kakšne zvoke ob tem zaznavam? Kakšna je posoda/perilo na otip? Kakšne vonje zaznavam? Kako se počutim? Kakšne misli mi prihajajo med opravilom? Je to opravilo izraz moje konkretne skrbi do mojih bližnjih? Lahko ob tem čutim ljubezen, hvaležnost za tiste, za katere skrbim?

Vse to in še mnogo več, kar je tako vsakdanje, tako rutinsko, da o tem običajno sploh ne razmišljamo, lahko z drugačnim pristopom doživimo drugače in na novo.

Marinka Černetič

Pin It